Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

Energeticky úsporný dům napsaný v krajině

Tento energeticky úsporný dům je zapsán v krajině místa, kde byl postaven. Prezentovaná budova stála na okraji krajinného parku, díky čemuž se její zahrada zdá až k obzoru. Jak říkají hostitelé, názory jsou zde zajímavější než filmy v kině.

Únik z města velmi často končí hustě zastavěným hlídaným sídlištěm vytlačeným mezi poli a supermarkety, těsně pod městem. Tito investoři však byli důslednější při přechodu k přírodě.
- Oblast kolem Lodže je velmi malebná. Jedná se samozřejmě o průmyslové město na jedné straně, ale stačí jít za jeho brány a vidět lesy, pole a kopce - říká investor. Při jednom ze svých výletů mimo město našel nádherný pozemek - na kopci s výhledem do zeleného údolí a na Łagiewnicki Forest - právě na tomto se rozhodl postavit dům snů s manželkou.

Energeticky úsporný dům vepsaný do krajiny - výběr architekta

Investoři, i když již spolupracovali s renomovanými architekty, se tentokrát rozhodli pro mladou kancelář. - Moje žena a já jsme opustili předpoklad, že potřebujeme ty mladé a schopné zůstat v Lodži, nemohou všichni uniknout do Varšavy nebo do zahraničí. Chtěli jsme dát šanci místnímu a méně zkušenému studiu. Na výstavním veletrhu Interbud v Lodži jsme narazili na architekty RAAS. Jejich návrhy na webu nás přesvědčily - kombinace modernosti a přemýšlení o harmonické integraci architektury do prostředí - říká investor. (Nyní studio již dosáhlo úspěchů - zvítězilo v soutěži „House Available for 2021“ pořádané „Murator“).
Během procesu navrhování bylo pro architekty mnoho výzev. Prvním byl velký pozemek na kopci (1, 5 ha), druhým byla četná plánovací omezení, protože dům měl být postaven v nárazníkové zóně krajinného parku Łódź Hills. Územní plán ukládal omezení nejen na dokončovací materiály (které mají dominovat přírodním) nebo tvar střechy (vysoká, štíhlá střecha), ale také na vývoj pozemku a barvu budovy. Navrhované budovy měly být zemědělského charakteru.
- Tyto požadavky jsme museli sladit s naší preferencí moderní architektury - vzpomíná si Remek Strzelecki, spoluautor projektu. Investoři také chtěli dům s moderním výrazem. - Proto jsme se rozhodli kombinovat tradiční blok z přírodních materiálů s moderními prvky - ploché vodorovné tvary a velké zasklení - říká architekt. Proto v tomto domě tradice harmonizuje s moderností a architektura obohacuje krajinu.

Z jihu je hlavní ložnice a pracovna, které mají přímý přístup do zahrady přes vysoké peněženky

Energeticky úsporný dům v bílém rámečku

Centrální část budovy je dvoupodlažní blok s vysokou sedlovou střechou. Je pokryta zcela tmavou grafitovou přírodní skalní břidlicí, která zřejmě protéká ze střechy až k fasádě. To dokonale zapadá do místního plánu. Pokud by se tam architekti zastavili, byl by dům postaven hluboko v tradici, i když by neměl moderní prvky - žádné okapy, monochromatické, s velkými okny.

Temný blok je však obklopen bílými přízemními přílohami, které jsou opticky zvětšeny architektonickým rámem. To říkají autoři projektu o bílých zavěšených podpěrách vyrobených z ocelové konstrukce, lehčí než železobeton. Jedná se o modernistický pasparta, který obklopuje hlavní tělo, zdůrazňuje jej, ale také hraje specifickou roli. - Rám má mnoho funkcí. Zastíní okna, chrání dům před přehřátím a částečně zastřešuje terasu a hlavní vchod do domu, čímž vytváří určitý druh moderní verandy. Kromě toho opticky rozšiřuje dům, který měl významný skladatelský význam - vysvětluje Remek Strzelecki.
Na první pohled vypadá dům větší, než ve skutečnosti je (má užitnou plochu 240 m2). Architekti chtěli rozšířit mši, protože podle jejich názoru by menší zemřel na velkém pozemku. Chtěli to však udělat, aniž by vyčerpali zbytečné metry vnitřního objemu. Prolomení těla za obrysy vnějších zdí bylo také kvůli touze spojit architekturu s okolím. - Díky tomu nemáme jasnou hranici mezi přírodou a civilizací. Dům prostupuje okolním prostředím vyčnívajícími prvky, velkým zasklením, četnými terasami - vysvětluje projektant.

VIDEO: Stavba domu s dotacemi NFOŚiGW. Pro koho je příplatek? Izolace domu

Energeticky efektivní dům: černobílé kontrasty

- Architekti pozorně naslouchali našim potřebám a zároveň si od sebe hodně přidali. Byli jsme skeptičtí ohledně břidlice. Mysleli jsme si, že bude stačit kvalitní zinkový plech. Když dnes žijeme, vidíme, že to byl velmi dobrý nápad. Břidlice je drsná a dům vypadá, jako by byl pokryt kůrou. „Leží“ dobře v krajině plné lesů - říká investor. Architekti zdůrazňují, že budova získala silné kontrasty - na jedné straně syrový, drsný a téměř černý centrální blok a kolem něj hladké bílé formy architektonického rámu. Na pozadí bílých stěn vynikají další prvky: grafit, hliníkové okenní rámy a dřevěné obklady části přízemí v přední části.

Hra hrudek a textur domu již ohlašuje vstupní zóna tvořená dřevěnou bránou a branou uzavřenou v bílých vodorovných stěnách a plochou střechou popelnice. Dům byl umístěn blíže k severnímu rohu pozemku, aby před otevřením na jih otevřel co nejvíce prostoru. Svažující se svah a výhled na protilehlé kopce působí dojmem, že zahrada je nekonečná - sahá až k obzoru. Hostitelé se rozhodli, že nejnižší část pozemku zůstane zcela otevřená, bez plotu. Byl umožněn přístup k malému rybníku, aby velké množství divokých zvířat v této oblasti mohlo mít zavlažovací díru. V okolí se objevilo více ptáků a častěji se sem pohybovaly srnčí zvěř a další obyvatelé luk a lesů.

Jednomístný interiér denní zóny, vysoký dva příběhy, je nasycen světlem procházejícím obrovskými okny

Energeticky úsporný dům v souladu s přírodou

Ekologie a úspora energie jsou další důležité prvky tohoto projektu. Budova neměla pouze zasahovat do krajiny, ale také chránit přírodní zdroje. Je dokonale izolován, téměř jako pasivní dům. Na keramické cihlové zdi byla položena 30 centimetrová vrstva polystyrenu. Silná tepelná izolace chrání dům shora a zdola - pod základovou deskou je 40 cm tvrdé pěny XPS a střecha má vrstvu minerální vlny 40 cm. Díky tomu je budova velmi teplá a vzduchotěsná. To je usnadněno třískly s nízkým koeficientem přenosu tepla U = 0, 8 W / (m².K), které splňují požadavky pasivní konstrukce.
Další důležitou investicí bylo tepelné čerpadlo s nižším zdrojem. Je součástí systému vytápění domácností a vody, v kombinaci s mechanickým větráním s rekuperací (rekuperace tepla). Toto rozhodnutí bylo určeno skutečností, že v oblasti neexistuje žádný plynovod. Výstavba tepelného čerpadla voda-voda byla spojena s geologickým průzkumem oblasti a získáním povolení k vrtání. Celkově se instalace skládá ze čtyř studní, každá o hloubce 100 m. Dům na kopci odvádí teplo hluboko z nitra země.

Uspořádání místností a zasklení je rovněž podřízeno úsporám energie. Ze severní (přední) strany je minimální počet děr. Nachází se zde garáž a servisní místnosti. Dům se otevírá na jih s velkými okny, která odebírají teplo ze slunce. Tmavá břidlice na fasádě usnadňuje akumulaci tepla ze slunečního světla v zimních měsících. Největší zasklení bylo umístěno v jihozápadním rohu budovy, v části, ve které je umístěn vysoký dvoupodlažní obývací pokoj. To je další past na slunce, díky které může dům čerpat z přírody hodně energie. Po roce bydlení u svých investorů říkají, že všechna řešení prošli zkouškou. - Díky tepelnému čerpadlu jsou náklady na vytápění domu a vody 400 PLN měsíčně, a to i při největších mrazech.

- Prozatím nebylo potřeba žádné další vytápění domu - tepelné čerpadlo vedlo skvěle. V létě, během nejžhavějšího tepla, jsme zapnuli klimatizaci jen několikrát - říká hostitel. Budova se v létě nezohřívá, a to navzdory velkým oknům v obývacím pokoji. Jsou vysoké 4 m, ale jsou správně zastíněné. To je zaručeno nejen výše zmíněným architektonickým rámem a markýzami, ale také systémem vnějších žaluzií namontovaných na velkých peněženkách. Chrání před nadměrným slunečním světlem a jejich spouštění je elektricky řízeno.

Dvoupodlažní obývací a jídelna, která se nachází v hlavním bloku, jsou otevřeny do kuchyně umístěné v jednopatrové severní přístavbě

Energeticky úsporný dům - interiér

Interiér domu je opravdu jen zázemím toho, co je venku. To lze vidět od samého vchodu - v hale prosklenou stěnou můžete vidět obývací pokoj a skrz jeho okna také obrovské panorama s kopci. Dům na začátku vítá návštěvníky s úžasným výhledem. Obytný prostor s jedním prostorem je obývací pokoj s jídelním prostorem vysoko na střeše a kuchyň, která je umístěna v kubické jednopatrové příloze na severní straně.
Posezení na pohovce nebo u jídelního stolu si můžete užívat přírody mimo okna. - Pohledy jsou zde zajímavější než filmy v kině - říkají majitelé. Teprve když žili v přírodě, zjistili, že není nic takového jako špatné počasí. - I když jsou mraky a déšť, můžete pozorovat, jak dynamicky, jako v kaleidoskopu, barvy oblohy a zelená změna, stíny vrhané stromy. Někdy můžete vidět zvířata kolem - říkají majitelé.

Podívejte se také na naše další domácí prezentace v Polsku:

  • pěkný dům z dřeva a kamene >>>
  • moderní dům se starou cihlovou fasádou >>>
  • moderní jednopatrový dům na úzkém pozemku >>>

Z kuchyně můžete klasicky sledovat vstupní prostor a bránu. Rohové okno je strojním mistrovským dílem - dvě roviny skla se střetávají v pravém úhlu bez sloupku, jsou pouze slepeny. Dlouhé zasklení vyžadovalo speciální železobetonové překlady a štíty přenášející zatížení z ploché střechy a úlomky zdi nad otvorem.
V celém domě překvapují okna svou dvojí povahou - zevnitř jsou teplá, dřevěná, zatímco zvnějšku mají hliníkové profily, protože tento materiál se lépe vyrovná za obtížných povětrnostních podmínek. Výběr dřevěno-hliníkových oken byl diktován několika jejich výhodami. Jsou odolnější a ušlechtilejší než běžné rámy z PVC a zároveň lze vyrobit větší, nestandardní křídla. V přízemí mají výšku 2, 9 m (v obývacím pokoji jsou zvětšeny přídavnými světly o výšce 1, 1 m).

Interiéry, i když soudržné a důsledně navržené, nejsou monotónní. - Nechtěli jsme doma jako časopis nebo nábytkový salon, kde je vše nové. Chtěli jsme pokračovat, aby se zde objevilo vybavení z předchozího domu - vysvětluje hostitel. V moderním, světlém obytném prostoru je tedy dřevěný klasický nábytek, který pochází od bývalého soukromého. Hostitelé říkají, že jsou na ně tak zvyklí, že se s nimi nebudou moci rozloučit, a zároveň jsou z dotykového olšového dřeva příjemní. Starý nábytek zajímavě kontrastuje s ekonomickým a minimalistickým designem. Existuje mnoho takových svědků minulosti, suvenýry z cest a všudypřítomné stopy zájmů hostitelů.
Také vývoj spiknutí odráží mnoho zájmů hostitelů. Vedle domu byla postavena japonská mini zahrada. V pozadí je malý sad s několika druhy ovocných stromů a keřů, na které se nepoužívají žádné pesticidy. Plány jsou ještě ambicióznější. Na jižním svahu založil hostitel vinici s odrůdami z různých částí Evropy.

Dům na kopci dokazuje, že energeticky úsporné budovy nemusí být nudné a dřepělé. Je plný prostoru a světla a jeho pevná, i když kompaktní (což ztěžuje únik tepla), se díky prodlouženým rámům zdá být vyřezávaná. Všichni jsou šťastní - majitelé, protože byl vytvořen dům jejich snů a architekti, protože vytvořili úspěšný projekt, který obohacuje krajinu. Nakonec příroda také získává - dům není vetřelec, čerpá energii ze Země a v omezené míře využívá neobnovitelné zdroje.

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

Kategorie: